Bloedluizen bestrijden

Elke kippenhouder heeft ongetwijfeld al te maken gehad met bloedluizen in het kippenhok.

Wanneer deze in uw hok aanwezig zijn dan hebben de kippen hier zeer veel last van. Bloedluizen zuigen vooral gedurende de nacht een aanzienlijke hoeveelheid bloed uit uw kippen waardoor ze ernstig ziek kunnen worden. Bovendien creëert de aanwezigheid van bloedluizen heel wat stress bij de kippen waardoor ze ongewenst pikgedrag kunnen vertonen.

Bloedluizen planten zich zeer snel voort en kunnen gerust 9 maanden zonder voedsel. Een kippenhok dat een lange tijd leegstaat is daarom niet ineens vrij van bloedluizen.

Daarom is het zeer belangrijk om in te zetten op preventie.

Dit kan u op verschillende manieren

Zorg voor voldoende verluchting in uw hok en reinig uw kippenhok regelmatig volledig met water.

Meng tabakstro door uw bodembedekker. Bloedluizen vinden deze geur immers zeer onaangenaam en zullen minder geneigd zich daar te nestelen. Bovendien kan u bij ons ook speciaal tabakstro vinden welk gemend is met droge kalk die ervoor zorgt dat de bloedluis doodgaat wanneer ze hierdoor wandelt. Voor kippen is dit uiteraard 100 % veilig.


Indien u een houten kippenhok hebt dan is het aangeraden dit minstens 1 x per jaar aan de binnenkant te behandelen met klaxo natuurkalk. Deze heeft een vocht absorberende werking en u kan er ook de kieren en naden mee vullen.

Gebruikshandleiding Klaxo natuurkalk:

  • Roer de Klaxo goed door alvorens deze aan te brengen.
  • U dient de Klaxo met een kwast of roller aan te brengen.
  • Voor een extra goed resultaat eerst een laag grondverf aanbrengen.
  • Breng de Klaxo in dunne lagen aan, zo voorkomt u scheurvorming.
  • Na gebruik pot goed sluiten.
  • Bewaaradvies tussen de 5 °C en 35 °C
  • U wordt geadviseerd om periodiek te controleren of Klaxo nog voldoende aanwezig is door over de wanden te wrijven. Indien uw hand wit ziet dan is Klaxo nog actief. Is dat niet het geval, dan dient u een nieuwe laag aan te brengen. Zorg gedurende het hele jaar dat uw dierenverblijf een vitale Klaxo-laag heeft.

Naast de Klaxo producten bieden wij ook diatomeeënaarde tegen bloedluizen en kruipende insecten aan. Dit is een gebruiksklaar biocide met insectenverdelgende en mijtendodende eigenschappen, om te gebruiken in pluimveekwekerijen en andere gebouwen waar dieren gekweekt worden en in de huishoudelijke omgeving. 

Hoe Diatomix gebruiken? Bloedluizen / Rode Vogelmijten verstoppen zich in de naden en kieren van het kippenhok, daarom breng je juist op deze plekken een laagje Diatomix aan. De aanwezige bloedluizen / mijten die over het poeder lopen schuren zich open en gaan vervolgens dood. Maak de zitstokken en het legnest regelmatig schoon. Controleer bij het schoonmaken op het voorkomen van rode puntjes in het hok. Bloedluizen zitten voornamelijk in de kieren en hoeken van het hok. Bloedluizen kruipen voornamelijk in de nacht op de kippen. De belangrijkste plekken in het hok zijn de naden en kieren van het nachthok, omdat dat vaak de meest beschutte en veiligste schuilplekken zijn voor de parasieten. Herhaal telkens na het schoonmaken als preventieve behandeling! Ook aan te raden om Diatomix in het legnest te strooien. Zo voorkom je dat mijten en luizen op je kippen kruipen terwijl ze aan het broeden zijn / eieren leggen. Strooi elke keer een nieuwe laag in het legnest / hok wanneer je deze verschoont. Als je rode puntjes bloed op de eieren ziet is dit ook een indicatie dat er bloedluizen aanwezig zijn. Diatomix verspreid je het eenvoudigs met een handborstel. Dop de handborstel in de emmer Diatomix en verspreid de diatomeeënaarde goed in alle hoeken, kieren en naden van het hok. Met de Diatomix 200gr knijpfles kan je makkelijk de Diatomeeënaarde verstuiven in het hok. Kippen nemen ook graag een stofbad om zichzelf te reinigen van allerlei parasieten. Door diatomeeënaarde aan het stofbad toe te voegen, komt het in het verenpak terecht als de kippen een stofbad nemen. De parasieten kunnen hier niet tegen en zullen doodgaan of de kip met rust laten waardoor de kippen beschermd zijn. Bij een acute plaag poeder je het kippenhok elke 2 weken goed in met Diatomix, poeder zeker elke 2 weken in het legnest, poeder goed in de naden en kieren. Maak de zitstokken en legnest grondig schoon bij de behandeling. Toepassingsdosis: 30-50g/m²

DIASECT AE is diatomeeënaarde geleverd in een spuitbus met een spuitkop voor zeer precies gebruik in spleten, barsten en tussenruimten. Gebruiksvriendelijk en vermijdt verspilling. Ideaal voor in kippenhokken.